perjantai 2. joulukuuta 2011

MIKÄ MUOTO! MIKÄ MUOTOILU? 16.12.


Olet mahdollisesti jo kuullut opetusministeriön suunnitelmista ajaa alas Turku AMK:n muotoilun opetus. ( http://www.ts.fi/online/kotimaa/263680.html )

Olemme koululla pitäneet palavereja ja keskustelleet siitä mitä tämä merkitsee meille nykyisille opiskelijoille. Keskustelun lomassa on herännyt myös huolestuttavia ajatuksia siitä mitä tämä merkitsee meille tämän alan tulevina yrittäjinä.

Huolena on, että sen sijaan, että opintopaikkojen karsiminen muotoilualalta lisäisi työllistymistä se saattaa haitata sitä etenkin paikallisesti. Toki, jos tekstiilialalta työllistyisimme helposti suuryrityksiin, asia voisi olla näin. On kuitenkin niin, että suurteollisuus tekstiilin osalta on jo kuollut Suomesta ja alan ovat "vallanneet" pienet ja keskisuuret yritykset, jonka lisäksi moni työskentelee freelancerina. Monet pienyrittäjät ovat hyötyneet Turussa siitä, että täällä on voitu toimia yhdessä ponnistellen yhteisen hyvän vuoksi. Hienoja esimerkkejä ovat olleet vuodesta toiseen kasvava Dressing Mimia sekä mm. Turku Design Ilmiö, jonka kautta Turkulaista osaamista on viety myös ulkomaille. Turun aktiivinen muotoilukenttä on herättänyt muissa kaupungeissa jopa kateutta ja saamme todellakin olla ylpeitä Turkulaisesta muotoilusta ja kentän toimijoiden aktiivisuudesta. Tämä on puolestaan myös vetänyt Turkuun muotoiluyrityksiä muualta Suomesta.

Jos alan koulutus loppuu Turussa, voi ala jopa pikkuhiljaa kuolla pois täältä. Kun vetovoimaa siirretään pääkaupunkiseudulle, ei Turkuun tule uusia toimijoita enää entiseen malliin jos pahimmassa tapauksessa ollenkaan. Luonnollisesti myöskään harjottelijoita ei ole enää yhtä helposti saatavilla - mikä on iso asia tuleville ja nykyisille alan pienyrittäjille. Valtion brändiryhmä korosti visioissaan muotoilun merkitystä Suomen tulevaisuuden vientivalttina. Nyt kuitenkin käytännön toimet puhuvat jostain ihan muusta, kuin muotoilun etujen ajamisesta ja arvostamisesta.

Pyytäisinkin teitä keskustelemaan, viemään asiaa eteenpäin ja puhumaan alan toimijoiden kanssa siitä miten muotoilun koulutuksen lopettaminen vaikuttaisi myös heidän tulevaisuuden näkymiinsä. On myös tärkeää herättää keskustelua Turun päättäjien keskuudessa siitä miten tämä suunnitelma vaikuttaa alan toimijoihin paikallisesti.

Turun ammattikorkeakoulun opiskelevat muotoilijat ovat järjestämässä tapahtumaa "MIKÄ MUOTO! MIKÄ MUOTOILU?". Mitä hyötyä on Turulle pitää muotoilun koulutus täällä ja taistella sen puolesta - Tule katsomaan!!


Opetusministeriö on esittänyt lausunnossaan, että 
Turun ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelma on lakkautettava. 

Me muotoilun opiskelijat emme hyväksy ehdotusta ja järjestämme siksi 
MIKÄ MUOTO! MIKÄ MUOTOILU? –tapahtuman 
Köysiteatterissa perjantaina 16.12.
Ovet klo 17.30, showtime klo 18.00.

Esittelemme nykyisten ja valmistuneiden muotoilun opiskelijoiden töitä ja työelämän saavutuksia galleriassa ja huikeassa näytöksessä!

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tule, näe ja koe!

Tervetuloa! 


2 kommenttia:

  1. Anonyymi8/12/11

    Kuulostaa asialliselta, taistelkaa muotoilun puolesta! Oletteko miettineet adressin keräämistä muotoilun lopettamisen vastustamiseksi esimerkiksi adressit.com -palvelussa? Tämä voisi olla paperiversiona tulevassa tapahtumassakin :)

    VastaaPoista