maanantai 17. tammikuuta 2011

Evakkotie - matosta kuvia

Sain toimittaja Taina Saariselta muutamia hyviä kuvia Evakkotie - matosta, jotka haluan kanssanne jakaa. Juttua tulossa siis Taito- ja Karjala - lehtiin.

Kuva: Taina Saarinen
Tämä kuva on otettu kouluni (Turun ammattikorkeakoulun) kankaanpainantaluokasta joulukuussa 2010, maton juuri valmistuttua muutamaa päivää aiemmin.

Kuva: Taina Saarinen
Tässä kuvassa isoisäni Toivo Puputti (vas) ja isäni Lauri Puputti takanani. Kuvassa Evakkotie - matto esillä "Kudo minulle tarina" - näyttelyssä tammikuussa 2011.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi18/1/11

  Hei,

  Kerrotko matonteon vaiheista ja painotekniikasta. Ensimäisen kerran kun näin kuvan matosta, mietin, miten kenkäkuvio on siihen saatu aikaan. Minkä kokoinen matto on ja mihin se nyt päätyy? Voisiko se olla myös seinävaate? Raaskiiko tuollaisen päälle edes astua. Siinä on jotakin niin "pyhää".

  terv. Arja Etelä-Karjalasta, sieltä missä Karjala-lehti ilmestyy, yhden olevan ja toisen tulevan artesaanin äiti.

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Kiitos hyvistä kysymyksistä.

  Evakkotie - matto on käsinkudottu pellavaloimeen kudekuviollisena (tosin yhtenä pintana) valkoisesta juutista ja välikuteena (piilossa) on käytetty samaa pellavalankaa kuin loimessa. Matto on leveydeltään hieman vajaa 80cm ja pituutta on yli kaksi metriä.

  Kuviot olen matolle tehnyt ruostuttamalla hevosenkenkiä miedolla hapolla ja ihan jättämällä ne maton päälle muutamaksi päiväksi kuivumaan. Ruoste jälki jäi mattoon helposti. (Yleensähän ruoste on tahra, joka haluttaisiin puhdistaa pois - Tässä matossa halusin nimenomaa käyttää koristeluun yleisesti epähaluttuna nähtyä asiaa. Tein kokeiluja myös polttaen jälkiä silitysraudalla ja kangasväri ja kahvitahroilla) Ruostevärjäyksestä löytyy lisää tietoa googlettamalla. Inspiroivalla tekniikalla voi myös käsitellä muita tekstiilejä.

  Evakkotie - matto on nyt helmikuun 11.päivään asti Juseliuksessa, jonka jälkeen haen kahteen muuhun näyttelyyn sitä esille. Niistä myöhemmin lisää. Lopullinen kohtalo matolla on vielä auki, mutta periaatteessa on mahdollista jopa tuotteistaa idea ja saada se myyntiin jos kiinnostusta ilmenee. Niin pitkällä en ole vielä pohtinut asiaa sen enempää.

  Mattohan toimii myös seinävaatteena vallan mainiosti, vaikka sen päällä kyllä voi hyvin astellakin :)

  Terveisin: Riikka Puputti

  VastaaPoista
 3. Anonyymi19/1/11

  Hei Riikka
  Matto näyttää tosi upealta kuvissa.
  Hieno keksintö ruostuttaa jälkiä.
  Pojun vanhat kengät on saanu kunniatehtävän
  terveisin Ritva

  VastaaPoista
 4. :) Kiitos Ritva!
  t.Riikka

  VastaaPoista