maanantai 17. tammikuuta 2011

Tietokone ohjelmien asennuksen ihanuudesta

Melkein teki mieleni jo eilen tunnekiehuissa kirjoitella muutama valittu sananen. Ostin muutaman tietokoneohjelman, joita siis eilen yritin asentaa koneelleni. Muutaman tunnin tappelun jälkeen annoin asian olla ja soitin kyseisen ohjelman asiakaspalveluun, joka ystävällisesti ilmoitti olevansa auki viikonlopun jälkeen. Tuntui siltä, että minun olisi pitänyt olla tietokoneohjelmoija ammatiltani, jotta olisin itse ongelman ymmärtänyt omin keinoin ratkaista. Vaikka kaikkeni yritin mikään ei tuntunut ongelmaan tepsivän. Onneksi kohtelias mieshenkilö tänään minua auttoi asiakaspalvelun kautta ja sain ohjelmat asennettua. Ilman hänen asiantuntemustaan ja selkeitä ohjeita en olisi saanut asiaa hoidetuksi. Kyllä silti sapettaa kuinka paljon tällaisessakin asiassa oletetaan kuluttajan ymmärtävän. Eikö tätä asennusta voisi yhtään helpommaksi tehdä ihmiselle, joka ei ammatikseen todellakaan ole tietokoneohjelmoija? 

Sain pikkuveljeltäni jo aikaa sitten lainaksi Donald A.Normanin kirjan "The Design of Everyday Things". Kirjan ajatukset tuotteiden tekemisestä mahdollisimman helpoksi kuluttajan käyttää ja mahdollisimman loogisiksi ovat mielestäni tärkeitä jokaiselle tulevalle suunnittelijalle ymmärtää. En ole koko kirjaa vielä loppuun asti lukenut (hidas kun olen ja kun on monta muuta kirjaa myös luettavana), mutta Normanin ajatukset ovat kiehtovia ja lämpimästi suosittelen kirjaa jokaiselle suunnittelu töihin aikoville. Paljon olen itsekkin tuskaillut arkisten esineiden käytön ymmärtämiseksi, esimerkkinä mainittakoon mikroaaltouunini, jonka kahdeksastatoista erilaisesta nappulasta osaan käyttää kuutta. Lopuista en ymmärrä mitä ne tekevät. Tuotteet tulisikin suunnitella niin, että jo suunnittelu vaiheessa kaikki mahdolliset väärinkäytön mahdollisuudet minimoitaisiin ja tuotteen käytöstä tehtäisiin niin looginen että sen ymmärtää asioihin perehtymätönkin.

Onnellinen voin kuitenkin nyt olla kun sain kyseiset ohjelmat koneelleni lopulta asennetuiksi ja nyt pääsen leikkimään niillä :)

2 kommenttia:

  1. Pitäisi myös niistä mikrojen ja muiden laitteiden käyttöliittymistä valittamisen yhteydessä myös ottaa huomioon, että käytettävyyssuunnittelu ei todellakaan ole ilmaista.

    Laatu maksaa, eikä 10 vuotta vanhalta kolmenkympin mikrolta välttämättä voi odottaa sitä parhainta suunnittelua.

    VastaaPoista
  2. xD hyvin kirjoitettu veliseni..

    VastaaPoista