sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Tähtiä ja avaruutta

Innostuneisuuteni tähdistä ja avaruuden ihmeistä kasvaa päivä päivältä. Katselin tässä eilen hienoa videota mustista aukoista youtube:n kautta. Kesällä olin elämäni ensimmäistä kertaa Heurekassa, jossa planetaariossa kävimme katsomassa samasta aiheesta kertovan pätkän. Yritin jo silloin kartoittaa muita Suomessa toimivia planetaarioita. Tänään satuin sitten eksymään Tuorlan planetaarion sivuille. Nyt tämä tyttä tietää minne haluaa seuraavaksi käymään! On mieletön kokemus istua planetaariossa ja katsella kaunista kuvaa avaruudesta ja sen ihmeistä.

Seikkailin tänään myös Turun tähtitieteellisen yhdistyksen (Turun Ursa r.y:n) sivuilla. Sieltä löytyi hienoja kuvia tähdistä, planeetoista, galakseista ym.. Itsenikin tekisi mieleni mennä jokunen perjantai-ilta Iso-Heikkilän tähtitornille yhdistyksen järjestämiin yleisölle avoimiin tähtinäytöksiin.

En oikeasti ymmärrä mitään tähtitieteestä tai edes kemian ja fysiikan perusteista, mutta se ei ole minua vielä haitannut. Ensimmäinen kirja, jonka luin innostuttuani tähtitieteestä, oli Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia. Ei ihan sieltä kevyimmästä ja ymmärrettävimmästä päästä, mutta mielenkiintoa riitti kirjan loppuun asti (lainasin kuvitetun painoksen). Kirjan luettuani kysyin vinkkiä pikkuveljeltäni, mikä kirja olisi tutustumisen arvoinen. Sain vinkin lukaista Esko Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa. Sain sen juuri tällä viikolla luettua loppuun ja tykkäsin kyllä kovasti. Vaikka minulta puuttuukin jo se ihan perustietämys näistä asioista, tuntuu että koko ajan opin lisää ja näkökulmani maailmaa ja maailmankaikkeutta kohtaan laajenee. Eikä loppuen lopuksi tarvitse tietää oikeastaan mitään, vaan voi vain yksinkertaisesti nauttia elämän ja avaruuden ja maailmankaikkeuden kauneudesta.

Onko vinkkejä mikä kirja kannattaisi seuraavaksi lukaista?

3 kommenttia:

  1. Turun yliopistossa voi lukea Astrobiologiaakin ;)

    VastaaPoista
  2. Valtaoja on jatkanut sitä kirjasarjaa parilla kolmella kirjalla ainakin.

    Sit on tietty esim. toi Stephen Hawkingin uusi kirja (en ole ite lukenut, joten en osaa sanoa onko hyvä):
    http://www.amazon.co.uk/Grand-Design-Stephen-Hawking/dp/0593058291/

    Tai jos haluat päräyttävämpää tavaraa, niin tutustu vaikka kvanttifysiikkaan. :) Etsi vaikka hakusanoilla "Richard Feynman" tai "Seth Loyd" tavaraa.

    VastaaPoista
  3. Täytyypä kirjottaa noi nimet ylös ja käydä koulun kirjastossa vierailulla.. Voipi olla että Valtaojan kirjat on helppolukuisempia :)

    VastaaPoista