keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Hyvää ruokaa?

Olen jo pidemmän aikaa lueskellut erilaisia artikkeleita liittyen ruokaan ja elintarviketeollisuuden käyttämiin kemikaaleihin. On hienoa, että tieto leviää ja asioita tutkitaan. Itse haluaisin syödä terveellisesti ja myrkyttömästi. Lähinnä se tarkoittaa luomuruuan syömistä, mutta se ei aina opiskelijanbudjetilla ole mahdollista ja joutuu tekemään kompromisseja. Aina ei ole mahdollista toimia haluamallaan tavalla, kun on pidettävä perusasiat kunnossa eli tässä tapauksessa vatsa kylläisenä. Pitäisi kyllä olla itsestään selvää, että kaikki ihmisten ravinnoksi myytävä tavara olisi myrkytöntä, terveellistä ja riittävästi tutkittua. Näin ei kuitenkaan vielä ole ja vastuu kuluttajalla onkin suuri. 

Ylen uutisjuttu herätti ajattelemaan myös kauneushoitotuotteiden vaikutuksia. Itsekin käytän useita tuotteita, joiden sisältämistä aineista minulla ei ole pienintäkään hajua. Onkin älytöntä kun turvallisten ja terveellisten tuotteiden valinta vaatii kuluttajalta ymmärrystä käyttämiensä kauneustuotteiden sisältämistä ainesosista, jotka ovat minulle, tavalliselle pulliaiselle, ainakin lähestulkoon ydinfysiikkaa, eli täysin käsittämättömiä. Eikö vastuu pitäisi olla asiantuntijoilla ja tuotteiden valmistajilla? Tuntuu hassulta ja pelottavalta, että meille markkinoidaan turvallisena tuotteita, joiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tietoa. Turun Sanomat kirjoitti asiaan liityvän jutun, jossa Päivi Kousa Helsingin Allergia -ja Astmayhdistyksestä toteaa että "Pesuaineiden ja kosmetiikan kemikaaleille altistuminen on edelleen pieni arvoitus". 

Kuluttajana vaadin selkeämpää tietoa käyttämieni kosmetiikkatuotteiden ja elintarvikkeiden sisältämien aineiden vaikutuksista, selkeitä tavalliselle pulliaisellekin avautuvia tuoteselosteita ja avointa tiedottamista ja tiedonjakoa luotettavista asiaa käsittelevistä tutkimuksista. Ja jos niitä tutkimuksia ei ole tehty niin mitä ne tuotteet siellä kaupan hyllyillä tekevät??

Tähän vielä loppuun linkki Taloussanomien artikkeliin, jossa esitellään Mats-Eric Nilssonin "Aitoa Ruokaa" kirjaa. Tälläinen täytyy kyllä itselle hankkia jostain luettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti