Katselin tänään R.A. Mashelkarin puhetta ted.comissa ja mietin omaa suuntaani tulevana muotoilijana. Mitä haluan tehdä, miksi ja kenelle? Haluanko luoda hauskoja tuotteita omaksi ilokseni, harvojen iloksi vai iloksi lukemattomille ihmisille? Haluanko tuoda lisää luksusta pienelle ihmisjoukolle, jolla on jo lukemattomasti valinnanvaraa vai haluanko luoda jotain uutta ja innovaatista ihmisille joita on suuri joukko, mutta joiden varallisuus on lähes olematonta? Mashelker puhuu suunnittelusta, joka vaati täysin uudenlaisen ajattelun omaksumista. Kykyä rikkoa rajoja ja kokeilla. Muotoilijasta tulee osana ryhmää innovatiivinen keksijä (oma huomio).
Toinen ajatus, joka puhuttelee minua, on kuinka paljon uusia tarpeita ihmisille tarvitsee luoda? Kuinka paljon turhaa ihmisille nyt jo suunnitellaan ja myydään? Ja kuinka eettistä (ja ekologista) on luoda lisää tarpeita ihmisille, joilla on varaa ostaa turhaakin, vai olisiko hyödyllisempää ja eettisempää keskittää voimavaroja sellaisten tuotteiden kehittämiseen, joille on todellista tarvetta niiden ihmisten keskuudessa, joiden varallisuus on pientä tai lähes olematonta. Eikö perushyvinvointi kuulukin ihan kaikille? Esimerkkinä tälläisen ajattelun perusteella syntyneestä tuotteesta on Lifestraw. Kyse on pienestä pillistä, joka on helppo kantaa mukana ja jonka avulla voi juoda vettä suoraan esimerkiksi likaisesta joesta. Pillin sisällä oleva tekniikka puhdistaa veden ja tekee sen juomakelpoiseksi. Mieletön keksintö. Nämä ovat niitä keksintöjä ja tuotteita, joita maailma kaipaa lisää.
Tässä näitä ajatuksia pohtiessa ja näitä sanoja kirjoittaessa mieleen piirtyy haavekuva työyhteisöstä, jossa muotoilijat, insinöörit, arkkitehdit, keksijät, valmistajat jne... ahkeroisivat yhdessä yhteisen hyvän eteen. Monta innovatiivista näkökulmaa yhdessä työskentelemässä voisi luoda jotain uutta, tarpeellista ja ennennäkemätöntä. Tälläiseen yhteisöön ehkä itsekin haluaisin työskentelemään.
Todella fiksua podintaa!
VastaaPoistaSamanlaista ajattelua olen kuullut Kimmonkin puheissa. Hänkin haluaa tehdä tietok. ohjelmia, joista on käyttäjille todellista hyötyä ja apua. Ei pelkästään tarpeiden lisää luomista niille, joilla on huvin vuoksi varaa ostaa turhaakin, vaan saada aikaan jotain sellaista, josta on oikeasti hyötyä kaikille. Varsinkin niille joiden varallisuus on olematonta, kuten kirjoitit.
-Nimim. Ylpeä isä