sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Luontoäidin kehittelemät tuotteet

Luonto on toiminut inspiraationa ja suunnittelun lähtökohtana monelle suunnittelijalle. Tekstiilinsuunnittelun puolella, monet suosituimmista printtikankaista ovat kukkakuoseja. Luontoa voidaan hyödyntää suunnittelussa myös syvemmin. 

Bioniikka on ala, joka tutkimalla luontoa ja luonnon järjestelmiä hyödyntää niitä soveltamalla niitä erilaisiin tuotteisiin. Tarranauha on erimerkeistä tunnetuin. Sveitsiläinen insinööri Georges de Mestral sai inspiraationsa takiaisista. Kissansilmän mekanismeja tutkimalla on kehitetty heijastimia. Lintuja tutkimalla on haettu lisää tehokkuutta lentokoneen siipiin. Bioniikkaa on käytetty kaikuluotaimissa, tutkissa jne jne... Silti bioniikkaa hyödynnetään vielä aivan liian vähän. Bioniikan mahdollisuudet tekstiilituotteissa ovat mielenkiintoisia. Siksi haluan jakaa Cheryl Hayashin puheen, jossa hän kertoo hämähäkeistä ja hämähäkin silkeistä.


Ask Nature on Bioniikan instituutin ylläpitämä internetsivusto, joka toimii tutkijoiden ja suunnittelijoiden yhdistäjänä. Sivusto, johon jokaisen suunnittelijan on kiehtovaa tutustua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti