maanantai 15. elokuuta 2011

Omien arvojen mukaan toimimisesta

On helppo puhua ja kirjoittaa eettisistä ja ekologisista elämänarvoista tai ylipäätään mistä tahansa arvoista. On täysin eri asia miten oikeasti elää ja kuinka paljon omat arvot vaikuttavat omaan toimintaan. Usein sitä luulee elävänsä paljon paremmin omia periaatteitaan noudattaen, kuin oikeasti elääkään. Johtui tuo sitten tietämättömyydestä tai siitä että valintoja tehtäessä jokin syy (voi olla ihan todellinenkin syy) estää toteuttamasta omien arvojen mukaan toimimista.

Tänään minulla oli palkkapäivä. Kävin kaupassa pikaisesti tehdyn ostoslistan kanssa, mutta mukaan tarttui myös tavaraa listan ulkopuolelta. Olikin mielenkiintoista pysähtyä ja pohtia omia kulutusta ohjaavia ajatuksia. Joissain kohdissa on kyllä havaittavissa pientä selityksen makua. Katsotaan pystytkö samaistumaan :)

Ostokseni:

- Luomumaito 

- Tuoremehua 

- Banaanijogurtti 

- Tulilatva (täysin heräteostos; kassan vieressä tunsin pakottavaa tarvetta ostaa säälittävimmän näköisen kasvin, koska sitä ei kuitenkaan kukaan muu osta) 

- Luomukananmunia 

- Hedelmäsoseita alle 3kk-vuotiaille-sixpack ja ilmainen näyte (okei nämä olivat tarjouksessa; pieniä annoksia hedelmäsosetta, jonka olisi itse voinut survoa tuoreista hedelmistä - metalli ja lasiroskiksen turhaa täytettä) 

- Luonnonystävän wc-paperia (kuulin kerran kaverista, joka pyyhkii sammaleella ; siihen en kyllä oikein lämpene heh..) 

- Kissanhiekkaa (hmm.. tässä kohtaa tunnen ison piston omatunnossani, olisikohan aika vaihtaa jo puupelletteihin.)

- Brie juustoa (heräteostos; teki mieli kun näin ja unohdin ostaa mitään sen kanssa syötäväksi höh..)

- Ikkunanpuhdistusaine (se halvin, eikä se ekoaine jota katselin kaupassa - tätä käytän kuitenkin niin harvoin, ajattelin; nyt kun mietin ehkä ne kissan nenän jäljet ikkunassa olisivat lähteneet ihan tavallisella vedellä..)

- Vaihtopäitä höylään (heti kun joku kertoo mistä voin ostaa vanhan-aikaisia parranajo välineitä, sellaisia teroitettavia taittoveitsiä kuten Sweeney Todd - elokuvassa, kertokaa!!)

- Roskapusseja (niitä halpoja normimuovisia, joska eivät päästä kosteutta läpi ; tulevat kimppakämpän yhteiskeittiöön)

- Bio-roskapusseja (omaan käyttöön, paperi ym. roskiksiin)

- Suihkusaippuoita 2kpl (heräteostos, olivat tarjouksessa ja kauniissa pakkauksissa ja tuoksuivat hyviltä ja suihkusaippuallehan on aina tarvetta, heh)

- Tupakkaa (Hyiiiiiii... tähän ei auta selittelyt)4 kommenttia:

 1. Anonyymi16/8/11

  Mie tänään just morkkistelin shampoo-ja hoitoainepulloja. Pitäisi oikeasti siirtyä palashampoisiin tms. koska noista puteleista tulee ihan hirveä jätemäärä vuodessa. Kotona eniten ärsyttää juuri tällaiset muovipurkeissa olevat tuotteet. Tiedätkö saako Bodyshopilla kierrätettyä ne shampoopurkit? Onko niillä jotain täyttöpusseja niihin vai miten se homma toimii?

  Nuo Bona-purkit kansineenhan saa kuitenkin kierrätettyä.

  Ite pesen ikkunat aina Fairylla ja hyvin toimii :D


  Maikkinen

  VastaaPoista
 2. Moikkis!

  Mistä saa palashamppoita? Luokkakaveri toi mukanaan intiasta veteen sekoitettavaa shamppoo jauhetta, mikä kuullosti hauskalta. Olisi kivaa tietää minkälaisia muita vaihtoehtoja on olemassa.

  En tiedä bodyshopin käytännöistä - täytynee käydä katsomassa jokunen päivä miten homma toimii :)

  Totta, että vauvanruuat saa kierrätettyä, mutta ihan turhaa jätettä se silti mulle on - turhuke, jonka valmistamiseen ja kuljettamiseen yms yms.. on kuitenkin kulunut energiaa.. Ja muutenkin hedelmät on sellaisenaan parhautta :)

  Kuulin töissä, että astioita pestessä pitäisi aina olla hanskat, koska ne sisältää samoja aineita kuin hyönteismyrkyt eikä siis tee hyvää.. En ollut moisesta koskaan kuullut. Pitäisi selvitellä sitäkin asiaa :)

  Kiva kun tänne blogiin on ilmestynyt kommentointia :) Parasta kun on aina vuoropuhelu asioista. Oppii uutta ja herättää uusia ajatuksia!

  Riikka

  VastaaPoista
 3. Anonyymi17/8/11

  Täällä on palashampoita:
  http://www.lush.fi/tuotteet/hiustenhoitotuotteet-shampoopalat

  Mie kokeilin työkaverilla tuota sinistä ja se oli ainakin tosi hyvä,vaahtosi hyvin ja oli helppo käyttää. Mennään kattelee ens kerralla kun tuut tännepäin käymään :)

  Kuulin myös työkamulta et kaikki noi mustat purnukat Lushilla voi palauttaa ja ne kierrätetään.

  Maikkinen taas

  VastaaPoista
 4. Ui ui i <3 lush :)

  Onko Helsingissä Lush:n myymälää? Joo, mennään mennään !!!
  Oon nähny vaan Tukholmassa, tosin nyt vois kyllä tilata ihan tuolta postin kauttaki..

  riikka jälleen :)

  VastaaPoista